30 ianuarie – Ziua Internațională a Nonviolenței în școli

Sursa foto: https://blog.eintegral.ro

Pe data de 30 ianuarie este marcată Ziua Internațională a Nonviolenței în școli. Această zi promovează o educaţie permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.

În 2018, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului a înregistrat și evaluat 599 sesizări privind cazuri suspecte de violență față de copii, dintre care în cazul a 338 copii abuzul s-a confirmat.

Cele mai multe cazuri sunt de neglijare (172), abuzul fizic (127) și cel psihologic (37). Cei mai expuși abuzului sunt copiii cu vârsta între 11-15 ani (203), urmați de copiii cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani (183). În acest context, implementarea procesului de cooperarea intersectorială între specialiști (asistenți sociali, polițiști, lucrători medicali, cadre didactice, angajați ai serviciilor specializate etc.) este foarte importantă de la primele etape de intervenție până la soluționarea definitivă a cazului.

Pentru conștientizarea efectelor pe care le poate avea aplicarea abuzurilor asupra copiilor, DMPDC în colaborare cu reprezentanții Inspectoratelor de poliție din sector desfășoară ample campanii de informare referitor la fenomenul violenței, discuții/seminare/trainingu-ri cu copiii în centrele de plasament, centrele comunitare pentru copii și tineri și în instituțiile educaționale.

La moment, DMPDC desfășoară o Campanie de informare și sensibilizare a societății în scopul prevenirii și combaterii neglijării copiilor cu mesajul „Sunt important, nu mă ignora”.

În această campanie, DMPDC își propune să aducă la cunoștința societății despre efectele negative pe care le are neglijarea față de copil, diminuarea numărului de copii neglijați, schimbarea mentalității reprezentanților legali ai copiilor și actorilor sociali implicați în oferirea asistenței, grijii, afecțiunii în vederea excluderii neglijării copiilor.

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor