Inaugurarea serviciului social Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc

dscn6393 Astăzi, 26 octombrie 2016, are loc inaugurarea Casei comunitare pentru copii în situaţie de risc din municipiul Chişinău.

Evenimentul de deschidere a Casei comunitare pentru copii în situaţie de risc a început cu o masă rotundă cu genericul: „Dezvoltarea serviciilor sociale şi educaţionale în contextul reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului în municipiul Chişinău”, şi este organizat de Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului în parteneriat cu Asociaţia Obştească “Lumos Foundation Moldova”.

Scopul evenimentului este de a prezenta realizările comune în domeniul reformării sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului, pornind de la dreptul fundamental al copilului – de a creşte în mediul familial.

La masa rotundă au fost prezenţi: doamna Stela Grigoraş, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei; doamna Viorica Marţ, consultant superior, Ministerul Educaţiei; doamna Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru protecţia copilului; doamna Svetlana Mirca, consultant principal al Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, doamna Lucia Caciuc, consilierul primarului general pe problemele sociale; consilieri municipali; domnul Alex Christopoulos, şef pe filialele Lumos din Europa, Lumos Foundation, Marea Britanie; doamna Irina Malanciuc, director executiv, Asociaţia Obştească “Lumos Foundation Moldova” şi reprezentanţii ai altor organizaţii neguvernamentale partenere.

Experienţa municipiului Chişinău în procesul de dezinstituţionalizare a copilului a fost prezentată de doamna Rodica Terehovschi, şef interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi doamna Tatiana Nagnibeda – Tverdohleb, director general, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport.

Doamna Zinaida Micleuşanu, directorul Casei comunitare pentru copii în situaţie de risc a făcut o prezentare generală a serviciului.

Momentul emoţionant al evenimentului a fost intervenţia a doi adolescenţi – foşti rezidenţi ai gimnaziului internat. Cîrlig Olga, care a fost reintegrată în familia extinsă cu instituirea tutelei, a vorbit despre necesitatea copiilor de a „trăi în familie, de a avea sprijin şi căldura, de a începe ziua cu „Buna dimineaţă”, spusă de o persoană apropiată şi a o finisa cu o discuţie de suflet înainte de culcare”.

Chetrean Valeriu, care în prezent locuieşte în Serviciul nou creat Casa comunitară, a menţionat cât de bine se simte, având pentru prima dată în viaţă propria odaie. În camera vecină locuieşte fratele său mai mic. Ambii şi-au amenajat odăile după propriul gust, fiind implicaţi în alegerea culorilor, mobilierului şi a decorului.

După masa rotundă toţi participanţii au vizitat Casa comunitară, fiind întâmpinaţi de copiii stăpâni ai casei, care au fost foarte ospitalieri şi binevoitori. Toţi au menţionat că atmosfera armonioasă îi motivează să înveţe mai bine, să păstreze lucrurile şi curăţenia, dar şi să se comporte civilizat şi să comunice eficient între ei.  

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor