Telefonul copilului
image_viewer
Sigur Online
Untitled-2
Internet sigur
internet-sigur.png
Servicii sociale
Untitled-1
Galerie video

galerie-video.png

Galerie foto

galerie-foto.jpg

Ai identificat un copil în stradă nesupravegheat, care vagabondează sau cerșește și nu știi unde să apelezi?


 Foto-simbol: www.google.com

Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului vine cu informații relevante referitor la cine să apelezi, precum și care este procedura aplicată în astfel de situații.

  1. Dacă observi un copil nesupravegheat, care vagabondează sau cerșește pe străzile orașului, apelează imediat la nr. 902 – Inspectoratul de poliție din sectorul unde a fost identificat copilul.

 

  1. Ulterior angajații Inspectoratului de poliție, după identificarea copilului în stradă, vor anunța autoritatea tutelară locală (Direcția pentru protecția drepturilor copilului de sector), iar împreună vor efectua evaluarea inițială a copilului în conformitate cu prevederile Legii nr. 140 din 14.06.2013 „Privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi”, stabilind identitatea copilului, întrucât deseori copiii se identifică cu altă identitate.

 

  1. După care este anunțată autoritatea tutelară locală unde domiciliază copilul respectiv sau părinții pentru a prelua copilul.

 

  1. După orele de serviciu și pe timp de noapte, angajații Inspectoratului de poliție, după identificarea copilului vagabondând/cerșind în stradă, se deplasează la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” (dacă copilul este din mun. Chișinău) sau la IMSP Institutul Mamei și Copilului (dacă copilul este originar din republică), acesta este internat pentru efectuarea consultației medicale copilului, între timp este anunțat specialistul responsabil de protecția copilului aflat în conflict cu legea din cadrul DMPDC, care coordonează plasamentul de urgență la necesitate.

 

  1. În baza dispoziției autorității tutelare locale de sector, unde a fost depistat copilul, se plasează copilul în plasament de urgență în cadrul centrelor de plasament din subordinea Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului sau în centre de plasament din subordinea organizațiilor neguvernamentale, pe o perioadă de 72 de ore.

 

  1. În acest timp DMPDC colaborează cu autoritatea tutelară locală de unde provine copilul, evaluând situația complexă a copilului și familiei acestuia. După expirarea celor 72 de ore, autoritatea tutelară locală în conlucrare cu autoritatea tutelară teritorială decide prelungirea plasamentului până la 45 de zile, perioadă în care se pregătește dosarul copilului pentru plasament planificat sau reintegrarea copilului în familia biologică.

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil

Arhiva articolelor