Telefonul copilului
image_viewer
Sigur Online
Untitled-2
Internet sigur
internet-sigur.png
Servicii sociale
Untitled-1
Galerie video

galerie-video.png

Galerie foto

galerie-foto.jpg

Copii abandonaţi, în grija cui?

32ABFC72-8DA9-4773-99F7-35894F228EAE_mw1024_n_s

Un reportaj de la „Centrul municipal de plasament pentru copii de vârstă fragedă”.

Peste 2500 de copii se află actualmente în evidenţa Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului a municipiului Chişinău. Mai mult de jumătate dintre ei se află în structuri de tip familial, fie că au fost adoptaţi sau se află în îngrijirea unei tutele sau a asistenţilor parentali. Alți 1200 de copii sunt repartizaţi în şcoli de tip internat, centre de plasament sau centre maternale. Alla Ceapai a vizitat astăzi una din aceste instituţii, „Centrul municipal de plasament pentru copii de vârstă fragedă”, şi relatează.

Urmare a procesului de reorganizare început acum trei ani, în Centrul de plasament pentru copii de vârstă fragedă din Chişinău s-au format două servicii de zi. Unul este pentru copii cu nevoi speciale, iar celălalt este o creşă pentru micuţii de până la doi ani. Astfel, 35 de copii, dintre care 11 cu nevoi speciale, îşi petrec ziua în această instituție, iar serile şi week-end-ul alături de părinţii lor. Aceste familii sunt social vulnerabile, iar prin serviciile de zi s-a reuşit evitarea abandonului, spune sora superioară a centrului de plasament,Valentina Gonţa:

„Cred că sunt cei mai fericiţi părinţi pentru că au posibilitatea de a aduce copiii şi îşi pot continua viaţa, îşi pot găsi un serviciu. Vă daţi seama că şi ei au nevoie de întreţinere şi dacă nu îi primeşte la grădiniţă, ei ar fi trebuit să stea cu copiii acasă.”

Instituţia are şi un centrul maternal de care beneficiază patru mame cu copii rămase fără adăpost. Centrul de plasament găzduieşte şi alţi 44 de copii care au fost abandonaţi de părinţii lor. De la începutul acestui an, aici au fost plasaţi 8 copii, dintre care 5 sunt în primul an de viaţă. 15 beneficiari ai Centrului de plasament au statut de copii adoptibili. În municipiul Chişinău sunt 142 de copii cu asemenea statut, adică care pot fi adoptaţi. 21 dintre ei sunt deja implicaţi în procesul de adopţie. Şefa direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Svetlana Chifa, spune că ceilalţi 121 au puţine şanse de a fi înfiaţi. Şi asta pentru că 26 au boli incurabile, 70 sunt cupluri a câte 2 sau 3 fraţi, iar 15 – au mai mult de 12 ani. Aceste categorii sunt oarecum evitate de doritorii de a adopta un copil, care de cele mai dese ori preferă copii sănătoşi şi cu vârsta de până la trei ani, spune Svetlana Chifa.

„Să nu ne temem de a lua în familie un copil cu vârsta de 5, 7 sau 10 ani. Vreau să vă asigur că aceşti copii sunt foarte mult ataşaţi de cuplurile care vor să adopte un copil. Şi aceşti copii foarte mult aşteaptă o familie care le va lua la îngrijire.”

Aşa cum adopţia nu poate fi o soluţie pentru toţi copiii abandonaţi de părinţi, preşedinta Organizaţiei Copil, Comunitate, Familie, Liliana Rotaru, insistă asupra necesităţii de a crea cât mai multe servicii alternative pentru aceşti copii, cum ar fi, bunăoară, serviciile de zi, case de copii de tip familial sau asistenţă parentală profesională:

„Deşi numărul asistenților parentali în municipiul Chişinău s-a triplat, oricum sunt foarte puţini. Şi aceştia care există nu pot lua copii de vârstă foarte mică pentru că nu pot cumula două servicii. Împreună cu direcţia municipală, cu alte ong-uri şi cu Unicef am iniţiat dialogul cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, care, la rândul lor, au iniţiat dialogul cu Ministerul Finanţelor pentru a mări substanţial alocaţia pentru copil, pentru a o aduce cel puţin la coşul minim de consum.”

În municipiul Chişinău există astăzi 28 de asistenţi parentali, care îngrijesc de 32 de copii. Svetlana Chifa spune că problema nu este numărul redus de asistenţi parentali, ci indemnizaţiile modeste pe care le obţin din partea statului pentru a îngriji de aceşti copii. Salariul unui asistent parental este de numai 1000 de lei, iar alocaţia pentru copil este de 900 de lei.

Sursa: http://www.europalibera.org/

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil

Arhiva articolelor