×

În contextul incendiului produs în sectorul Râșcani, unde un copil lăsat singur acasă a fost evacuat de către salvatorii IGSU, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului atenționează adulții să nu lase copiii fără supraveghere

Adulţii trebuie să înlăture toate sursele de aprindere. Chibriturile, brichetele sau alte obiecte periculoase trebuie ţinute în locuri inaccesibile pentru copii, mai ales în cazul copiilor cu vârstă preşcolară, care nu conştientizează pericolul acestora. Copiii nu vor fi lăsaţi singuri nici pentru perioade scurte de timp, mai ales dacă în încăpere există eventuale pericole ca aragaz sau alte obiecte electrice.

Sănătatea şi siguranţa propriului copil este mai presus de orice, într-o lume în care pericolele de toate felurile se înmulţesc cu fiecare zi care trece, dându-ne adesea un sentiment cumplit de neputinţa în faţa lor.

Copiii trebuie monitorizați încontinuu pentru că nu au capacitatea de a distinge ce este benefic sau periculos pentru sănătatea lor. Sunt foarte vulnerabili, neajutorați şi neadaptați la acțiunea factorilor mediului extern şi de aceea au nevoie de o protecţie specială și să învețe abilități menite supraviețuirii din partea persoanelor mature.

Prin urmare, fiind lăsaţi fără supravegherea adulţilor, copiii, de cele mai multe ori, se traumează, iar în cazuri de accidente, care se pot întâmpla din diverse motive și pot avea loc în diverse locații, precum este acasă, grădinița, școala, terenul de joacă, ș. a., acestora trebuie să li se acorde primul ajutor în mod prioritar.

Astfel, sunt mai multe situaţii la care trebuie să ne gândim atunci când vorbim de siguranţă. Pentru a proteja copilul adulții trebuie să țină cont de următoarele cu sfaturi importante:

  • copilul trebuie supravegheat întotdeauna când este în cadă, nu trebuie lăsat singur nici măcar o secundă, chiar dacă apa este foarte mică. Nu uita să verifici întotdeauna temperatura apei.
  • asigură-te că nu sunt depozitate pe rafturi obiecte care pot să cadă şi să rânească copilul şi că toate rafturile, dulapurile suspendate, tablourile, lustrele sunt prinse foarte bine de perete.
  • înghite obiecte mici sau chiar scame, bânuţi sau hârtiuţe, bucăţi de jucării sau inele, cercei;
  • îşi poate introduce degetele în priză;
  • atinge obiecte ascuţite sau care frig;
  • poate atinge anumite substanţe (detergenţi, şampon, creme) şi apoi să introducă degetul sau mâna în guriţă;
  • să cadă şi să se lovească de colţuri;
  • blochează coborârea şi urcarea scărilor dacă locuieşti într-o casă cu etaj, folosind un grilaj; de lemn pe care doar tu să îl poţi închide /deschide;
  • blochează sertarele sau dulapurile unde sunt depozitate sticle sau cutii cu substanţe toxice sau unelte care îl pot răni;
DISTRIBUIE