Telefonul copilului
image_viewer
Design interior
Sigur Online
Untitled-2
Internet sigur
internet-sigur.png
Servicii sociale
Untitled-1
Galerie video

galerie-video.png

Galerie foto
Parteneri DMPDC
  • Asociaţia IBO Italia
  • CCF Moldova
  • Centrul de Drept al Femeilor
  • Centrul Media pentru Tineri
  • Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copil
  • Pretura sect. Botanica
  • Pretura sect. Buiucani
  • Pretura sect. Centru
  • Pretura sect. Ciocana
  • Pretura sect. Rîşcani
  • Regiunea Emilia-Romagna, Italia

La mulți ani, dragi copii!

Vă așteptăm cu drag!

Activitate cultural-artistică „Copilărie – dulce feerie” consacrată Zilei Internaționale a Copilului

Planul de acțiuni al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului privind organizarea și desfășurarea Zilei Internaționale a Copilului 2019

Masă rotundă: Încurajarea parteneriatului local pentru îmbunătățirea Serviciului social „Casa de Copii de tip familial”

Astăzi, 28 mai 2019, în cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor se desfășoară o masă rotundă cu genericul: Încurajarea parteneriatului local pentru îmbunătățirea Serviciului social „Casa de Copii de tip familial”. Scopul activității reprezintă identificarea necesităților pentru instruirea și consolidarea capacităților practicienilor în serviciile sociale alternative de tip familial.

Activitatea a inițiat cu cuvântul de salut al șefului interimar al Direcției, Lucia Caciuc  și directorului executiv al AO „Concordia. Proiecte Sociale”, Viorica Matas.

În cadrul mesei rotunde sunt abordate subiecte, precum: politica de protecție a copilului, identificarea căilor de colaborare dintre AO „Concordia. Proiecte Sociale”, la fel, este prezentat Programul de instruire a practicienilor din serviciile sociale alternative de tip familial.

Masa rotundă se va finaliza cu un atelier de lucru cu privire la stabilirea obiectivelor comune pentru dezvoltarea și consolidarea serviciilor de plasament de tip familial.

La Chișinău s-a desfășurat prima prezentare de modă a copiilor cu sindromul Down

Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului în parteneriat cu Asociația „Sunshine” și IO Models School a organizat o prezentare de modă cu participarea copiilor cu sindromul Down și modelele cu experiență.

Scopul evenimentului a fost colectarea fondurilor pentru deschiderea unui centru pentru copii cu sindromul Down.

Evenimentul a fost deschis de către Natalia Boboc, care a interpretat imnul dedicat copiilor cu sindrom Down, ce poartă denumirea de „copiii soarelui”, datorită bucuriei, bunătății și entuziasmului lor.

La eveniment au participat: ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, E.S. Gürol Sökmensüer, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, Valentina Stratan, reprezentanta Partidului ȘOR, Reghina Apostolova.

În cadrul evenimentului au fost prezentate brandul de haine „Mie dor”, cu cea mai recentă colecție „Primul sens”, ulterior, a urmat colecția „Milimia” și „Coreli”.

Șeful interimar al Direcției, Lucia Caciuc, a menționat că acești copii merită să aibă un centru al lor, un mediu protector în care să se simtă la ei acasă, iar prezentarea de modă este cu scop caritabil, de acumulare de fonduri inițiale pentru a începe edificarea unui Centru, unde copiii să beneficieze de toate serviciile necesare pentru reabilitarea și dezvoltarea acestora”.

Copiii au defilat pe podium în lumina reflectoarelor și a blițurilor aparatelor foto, alături de modele cu experiență, au transmis căldură și dragoste într-un fel al lor, special și au strălucit la fel ca un soare.

Atmosfera emoționantă a fost întreținută prin melodii de către interpretul Vitalie Dani.

În total în municipiul Chișinău sunt 120 de copii cu sindromul Down.

Sindromul Down nu este o boală, ci o modificare genetică cauzată de prezența a unui cromozom 21 suplimentar.

Prezentare de modă cu participarea copiilor cu sindromul Down „Strălucesc pentru că iubesc”

Prezentare de modă cu cele mai zâmbărețe modele – copiii cu sindromul Down și modele cu experiență.

Copiii vor defila pe podium în lumina reflectoarelor și a blițurilor aparatelor foto, alături de modele cu experiență, vor transmite căldură și dragoste într-un fel al lor, special și vor străluci la fel ca un soare.

Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului în parteneriat cu Asociația „Sunshine” și IO Models School organizează o prezentare de modă cu participarea copiilor cu sindromul Down și modelele cu experiență.

Dorești să te încarci cu energie pozitivă ? !

Vino să-i admiri pe acești copii, care trăiesc într-o lume plină de culoare:

  • să vezi cum arată dragostea în forma sa pură;
  • să te convingi că fericirea vine din interior;
  • să înveți să te bucuri de cele mai mici lucruri;
  • să împarți îmbrățișări fără motiv;
  • să te molipsești cu zâmbete sincere.

Evenimentul se va desfășura joi, 23 mai, ora 16.00 la Palatul Republicii, str. Maria Cibotari 16, unde vor participa reprezentanți ai corpului diplomatic, politicieni și alți oameni cu suflet mare.

În cadrul evenimentului se vor colecta fonduri pentru deschiderea unui Centru pentru persoanele cu sindromul Down.

Prânzuri delicioase pentru copiii din evidența DMPDC

100 de copii rămași fără ocrotire părintească și din familii social-vulnerabile au beneficiat de o masă de sărbătoare și cadouri oferite de Ambasada Turciei în R. Moldova și Organizația Semiluna Roșie TurkKizilayi.

Acțiunea a fost desfășurată în contextul Programului Ramadan organizat de către Semiluna Roșie din Turcia.

Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului își exprimă recunoștința ambasadorului Republicii Turcia în Republica Moldova, E.S. Gürol Sökmensüer pentru atenția deosebită manifestată copiilor din evidența autorității tutelare Chișinău, precum și pentru implicare activă în activitățile desfășurate.

Specialiștii din sistemul de protecție a copilului din municipiului Chișinău participă la seminarul metodologic ”Servicii sociale specializate pentru copii și tineri ieșiți din sistemul de îngrijire”

În perioada 21-23 mai 2019, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului în parteneriat cu Lumos Foundation Moldova desfășoară o rundă de instruiri destinate specialiștilor din subordinea DMPDC.

Crearea serviciilor specializate pentru copiii și tinerii ieșiți din sistemul de îngrijire reprezintă una din prioritățile municipalității în vederea susținerii continuă a beneficiarilor.

Instruirea a inițiat cu cuvântul de salut al șefului interimar al Direcției, Lucia Caciuc, ulterior mesaje de salut au exprimat președintele Lumos Foundation Moldova, Domnica Gânu și reprezentanta Lumos Foundation UK, Naomi Deutsch.

În cadrul instruirii participanții vor identifica necesitatea serviciilor pentru tinerii care părăsesc sistemul de îngrijire, ce fel de servicii au nevoie beneficiarii, cum funcționează serviciile sociale în Marea Britanie, cadrul legal internațional referitor la servicii sociale pentru tineri, ș. a.

Menționăm, că la moment în municipiului Chișinău urmează să se deschidă 2 servicii sociale pentru copii și tinerii ieșiți din sistemul de îngrijire: Centru de resurse și suport pentru copii și tineri și Serviciul social pentru tineri „Locuință socială asistată”.

Ședință de lucru cu angajații Birourilor de Probațiune

În scopul reabilitării comportamentelor delincvente ale copiilor care se află în centrele de plasament din cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, astăzi, 18 mai 2019, șeful interimar al Direcției, Lucia Caciuc, a organizat o ședință de lucru cu participarea reprezentanților Birourilor de Probațiune din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune.

În cadrul ședinței, participanții au discutat despre identificarea metodelor optime de reorganizare a comportamentelor dificile, antisociale și delincvente ale copiilor, care se află în serviciile de plasament.

Astfel, pentru conștientizarea riscurilor la care se supun beneficiarii, dacă vor continua să abordeze un comportament delincvent, participanții au convenit de comun acord să organizeze o excursie la Penitenciarul pentru minori din Goian.

În această excursie beneficiarii vor putea vedea care sunt limitele în acțiunile lor, ce înseamnă un regim închis, respectarea strictă a regulilor de comportament, obligația de a lucra, de a strânge după sine, de a face ordine, ș. a. Având în vedere că procesul de reabilitare a comportamentelor acestor copii este de durată și implică acordarea serviciilor specializate, participanții au menționat și despre posibilitatea creării unei școli de cadeți cu scopul de-ai disciplina pe acești copii.

În acest context, urmează ca membrii grupului de lucru să colecteze informații argumentative și probe concludente despre necesitatea creării acestei școli.

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor