×

Noul coronavirus – Întrebări și răspunsuri pentru părinți !

Conform informațiilor disponibile până în prezent, copiii și adolescenții se îmbolnăvesc mult mai rar decât adulții.

Copilul meu are simptome de COVID-19. Ce trebuie să fac?

 1. Părinții care observă ca micuții lor manifestă simptome asemănătoare COVID-19 trebuie să se adreseze medicului de familie sau unui pediatru;
 2. Părinții nu trebuie să se alarmeze, trebuie să-și amintească faptul că simptomele asociate COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu simptomele unei răceli comune, care sunt mult mai frecvente;

Copiii trebuie învățați de mici obiceiurile sănătoase de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, cum ar fi:

 1. Spălatul des pe mâini cu apă și săpun;
 2. Să tușească sau să strănute în pliul cotului sau într-un șervețel de unică folosință pe care să-l arunce apoi, nu la întâmplare, dar în lada de gunoi.
 3. Să nu-și atingă ochii, gura sau nasul, daca nu și-au spălat corect mâinile;

Direcția Municipală vine cu niște recomandări părinților care doresc să discute despre noul coronavirus cu micuții lor:

 1. Aflați ce știe copilul despre noul coronavirus. Discuția trebuie abordată în funcție de informațiile pe care le-a auzit copilul despre noul coronavirus. Începeți prin a-i îndemna pe copii să vorbească despre această problemă. Desenele, poveștile și alte activități vă pot ajuta să deschideți discuția.
 2. Procesați mai întâi propria anxietate. Asigurați-vă ca nu vă panicați în preajma copilului, întrucât comportamentul părintelui poate creste nivelul de anxietate a copilului. Niciun părinte nu își dorește ca micuțul lui sa creadă ca lumea este un loc înfricoșător
 3. Ascultați temerile copilului. Îi puteți ajuta pe copii să gestioneze stresul, oferindu-le oportunități de a se juca și relaxa, atunci când este posibil.
 4. Vorbiți-le despre exemplele pozitive copilului adecvat vârstei sale. Povestiți-le despre personalul medical, oamenii de știință, tinerii și alte persoane care fac eforturi pentru a opri răspândirea bolii și pentru a păstra comunitatea în siguranță.
 5. Subliniați importanța măsurilor de igienă. Una dintre cele mai bune metode de a-i feri pe copii de coronavirus și de alte boli este de a încuraja, pur și simplu, spălarea regulată a mâinilor. Nu trebuie să fie o conversație extrem de serioasă. Cântați împreună un cântecel sau dansați împreună cu copilul, pentru ca procesul de învățare să fie distractiv.
 6. Acordați atenție modului în care încheiați discuția. Este important să știți că discuția nu le-a produs copiilor disconfort. Reamintiți-le copiilor că pot sta oricând de vorbă cu dvs. și pe alte teme dificile. Reamintiți-le că vă pasă, că îi ascultați și că veți fi lângă ei ori de câte ori se simt îngrijorați.
DISTRIBUIE