Petru Dodu – medicul rezident care și-a împărtășit cu mult curaj povestea vieții beneficiarilor serviciilor DMPDC: „Eram foarte dornic să învăț, dar nu aveam posibilitate, luam o foaie de hârtie, o mâzgăleam și îi arătam mamei ce am scris”

Pe Petru Dodu l-am cunoscut acum câteva săptămâni în cadrul unei întrevederi cu șeful interimar al Direcției, doamna Lucia Caciuc, fiind invitat de către managerul Serviciului asistență parentală profesionistă, doamna Olga Zaharia, pentru a discuta posibilitatea organizării unei întâlniri de suflet cu copiii din centrele de plasament. Astăzi, l-am găsit pe Petru rătăcind plin de emoție printre rafturile inundate de cărți ale Bibliotecii Municipale B. P. Hașdeu și așteptând să sosească copiii pentru a le împărtăși file din istoria vieții lui. O poveste realistă, expusă cu sinceritate, cu amintiri și regrete, dar cel mai important o lecție de viață pentru fiecare. Petru și-a început discursul cu o modestie deosebită, fiind încurajat de șeful interimar al DMPDC, doamna Lucia Caciuc, care i-a fost alături pe parcursul evenimentului intervenind cu întrebări.

Petru este un fost beneficiar al serviciilor de plasament, a studiat Medicina Generală la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, este medic rezident în cadrul AMT Botanica, urmează să devină lector în cadrul Colegiului Național de Medicină și Farmacie, participă activ în cadrul conferințelor naționale și internaționale.

După divorțul părinților viața lui Petru și cei 2 frați ai săi s-a schimbat radical. A fost nevoit să își petreacă zile în șir cerșind în stradă pentru ași putea întreține mama și frații, a îndurat umilințe și foame, a locuit în Uzbekistan, ulterior a venit în Rusia, după care a ajuns din nou în Moldova, însă a știut mereu că Dumnezeu îl iubește și îi pregătește ceva frumos, care a avea să se întâmple la vârsta de 10 ani atunci când a fost inclus în cadrul unui program de asistență a copiilor depistați fără supraveghere în stradă și plasat într-o familie: „Mă culcam seara și îl rugam pe Dumnezeu să îmi schimbe viața, doream atât de mult să învăț pentru că la 10 ani încă nu eram școlarizat, dar nu aveam posibilitate, luam o foaie de hârtie, o mâzgăleam și îi arătam mamei ce am scris”.

Petru a îndemnat copiii să fie perseverenți, ambițioși și să lupte pentru ceia ce își doresc: „Indiferent cum este viața voi trebuie să luptați, să deveniți ceia ce visați, sunt sigur că dacă veți depune efort veți deveni buni profesori, avocați sau arheologi. Eu am luptat foarte mult să finisez studiile și eram gata să abandonez de multe ori, însă visul meu din copilărie a fost să devin medic pentru a vindeca copiii din Africa, mi-am propus ca acest vis să devină scop, astfel, azi am atins acest scop. La fel este important să spuneți mulțumesc persoanelor care au avut grijă de voi.

Doamna Caciuc a ținut să le comunice copiilor să fortifice relațiile cu persoanele care îi îngrijesc și să aprecieze grija pe care le-o poartă: „Este important să știți că persoanele de lângă voi vor să se bucure că ați reușit, viața este imprevizibilă, ne oferă diverse surprize și ocazii, important să știți cum să distingeți bine de rău”. 

Copiii au rămas impresionați de istoria lui Petru, au apreciat sinceritatea și deschiderea lui, dar și curajul de ași spune povestea vieții fără retușuri, așa cum este ea.

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor