Retrospectiva anului 2017 a evenimentelor desfășurate de Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului

Dragi colegi, parteneri, APC, APL,

La acest sfârșit de an, care ne-a adus provocări și schimbări, este momentul de a face o retrospectivă a evenimentelor desfășurate de Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Am fost alături de copiii din centrele comunitare pentru copii și tineri pentru ași revedea desenele în calendarul 2017 al Parlamentului Republicii Moldova.

Am desfășurat instruiri pentru noi specialiști, având drept scop familiarizarea acestora cu sistemul şi formele de protecţie a copilului în mun. Chişinău, precum şi cu principalele acte legislative ce reglementează domeniul.

În parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, copiii din evidența DMPDC au primit încălțăminte și produse alimentare.

Am participat la curățirea curților, am strâns crengile rupte, am greblat, am măturat teritoriul adiacent serviciilor din subordinea DMPDC.

Am însoțit copiii la expoziția pascală organizată la Parlamentul Republicii Moldova. La târg vizitatorii au admirat icoane, coşuleţe, picturi, goblenuri şi alte lucrări de artizanat confecţionate manual de copiii din Centrele Comunitare din Chişinău.

Datorită sponsorilor și a oamenilor cu suflet mare 80 de familii social vulnerabile au beneficiat de sume bănești pentru procurarea lucrurilor necesare. Banii au fost alocaţi de  S.A. „Oxana-M”.

În colaborare cu Asociația Obștească „Altruism” și Clubul Internațional al Femeilor din Republica Moldova, copiii care sunt plasați în familiile de asistenți parentali profesioniști au primit în dar ghetuțe și produse de igienă.

Am efectuat lucrări de salubrizare și de curățire a terenurilor adiacente în urma calamităților naturale din aprilie 2017.

Am apreciat reușitele foștilor beneficiari și le-am oferit speranță într-un viitor mai bun. Igor Nicolcev este un fost beneficiar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, astăzi el îşi exercită cu responsabilitate şi corectitudine atribuţiile în calitate de angajat al DMPDC.

Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului întodeauna va susţine şi va motiva beneficiarii care beneficiază sau au beneficiat de serviciile autorităţilor tutelare Chişinău prin desfăşurarea acţiunilor sociale, educative şi distractive, astfel ca fiecare din ei să cunoască că există instituţii şi oameni cărora le pasă de soarta acestora şi vor munci în continuare pentru a le crea un mediu cât mai favorabil pentru dezvoltare şi încurajarea viselor.

Am desfășurat ședințe de lucru, mese rotunde cu participarea factorilor de decizie în soluționarea problemei copiilor depistați fără supraveghere părintească în stradă, cu scopul de a identifica soluţii şi a stabili măsuri concrete şi imediate de intervenție în cazurile acestor copii.

Am primit în vizită o delegație din Suedia, specializată în lucru cu copiii diagnosticați cu autism. În cadrul vizitei cei 4 reprezentanți ai Agenţiei suedeze pentru cooperare internaţională şi dezvoltare (SIDA) au relatat despre impresiile şi concluziile pe parcursul vizitei celor 5 centre de plasament şi de zi specializate din subordinea Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului: Centrul de zi şi de reabilitare a copiilor cu necesităţi educative speciale Casa Speranţei”; Centrul de zi de resocializare şi dezvoltare a copiilor cu nevoi speciale Atenţie”; Centrul de zi şi activităţi pentru persoane cu dizabilităţi de intelect Start”, Centrul Municipal de Plasament și Reabilitare a Copiilor de Vârstă Fragedă şi Centrul de plasament pentru copii.

Am invitat mai multe beneficiare din evidența DMPDC în cadrul evenimentului: „Ziua Familiei – FACTOR DECISIV DE PROTECŢIE ŞI EDUCAŢIE PENTRU COPII”, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei pentru dezvoltarea fizică, spirituală, morală, personală şi socială a copilului, totodată, beneficiarele au relatat despre importanța existenței a centrelor maternale.

Tinerii rămași fără ocrotire părintească, absolvenți ai ciclului liceal au relatat despre planurile de viitor. Absolvenții au fost familiarizaţi despre posibilităţile de continuare a studiilor, precum şi de încadrare în câmpul muncii.

De 1 iunie am împărtășit zâmbete, emoții și bucurie împreună cu copiii rămaşi fără ocrotire părintească şi a celor din familii social vulnerabile din Chişinău. Cu eforturi comune am reuşit să aducem copiilor în această zi momente de neuitat, surprize, distracţii şi bună dispoziţie.

Am promovat talentele copiilor cu dizabilități și am încurajat visele acestora. Snejana Taraburcă pictează cu mare grijă una din lucrările ei, cu pensula în mână şi înconjurată de cei dragi, artista desenează pe pânză reflecţiile propriei trăiri. Snejana este o luptătoare, o tânără ambiţioasă ce demonstrează că nici un impediment, nici o dizabilitate nu poate să stea în calea celui care doreşte să îşi realizeze visele.

Am făcut cunoscută povestea de viață a lui Octavian Muntean – băiatul care își scrie viața în versuri. Octavian este un copil talentat, îi place să înveţe şi să scrie poezii, activitate care o împarte cu mama sa, doamna Elena Muntean, angajată ca asistent personal în cadrul Serviciului social “Asistenţă personală”. Octavian Muntean este un luptător, prin acţiunile sale desemnează un caracter puternic, o voinţă de fier, un suflet mare plin de bunătate şi blândeţe.

Am vizitat copiii din Serviciul Asistență parentală profesionistă pentru a evalua condițiile de creștere și educare a acestora.

Am organizat activități pentru copiii rămași fără ocrotire părintească, care au mers în clasa 1-a și i-am pregătit pentru noul an școlar.

Am susținut partenerii Direcției în evenimentele desfășurate și ne-am implicat activ în promovarea mesajelor.

Am apreciat munca depusă a specialiștilor și i-am motivat să continue să facă lucruri bune.

Am creat un serviciu nou de zi pentru copii cu dizabilități și, suplimentar, două grupe creșe pentru copii cu vârsta până la trei ani.

Am efectuat vizite în familiile din evidența DMPDC, astfel, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului a devenit o instituție consolidată, care să satisfacă nevoile și necesitățile beneficiarilor. Ne bucură că acest lucru ne reușește, datorită contactului direct pe care îl avem cu beneficiarii.

Am sărbătorit 20 de ani de la crearea Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului. Activitatea a finalizat cu decernarea scrisorilor de mulţumire partenerilor, care şi-au adus aportul la crearea serviciilor destinate copiilor aflaţi în situaţie de risc, totodată şi angajaţilor din sistem le-au fost oferite diplome pentru activitatea prodigioasă manifestată în sistemul de protecţie a drepturilor copilului.

Am participat la şedinţe de lucru cu angajaţii serviciilor, având în vedere necesităţile, problemele existente în instituţii

Angajaţii din sistemul de protecţie a drepturilor copilului din municipiul Chişinău au demonstrat încă o dată că sunt o echipă receptivă şi profesionistă activând zi de zi în acordarea asistenţei şi protecţiei copilului aflat în situaţie de risc şi familiei acestuia şi copilului separat de părinţi, precum şi implicându-se activ la înverzirea oraşului prin plantarea pomilor.

În contextul sărbătorilor de iarnă, beneficiarii care sunt plasați în centrele de plasament și cei din cadrul Serviciului social „Asistență personală” din subordinea autorității tutelare teritoriale, au primit daruri de la Înaltpreasfințiasa Vladimir, mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Evenimentele organizate de Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului nu se opresc aici, sunt încă multe acțiuni frumoase pe care le-am desfășurat cu responsabilitate și dăruire pentru beneficiarii din evidența DMPDC.

Începem un an nou în care va trebui în continuare să acordăm o atenție deosebită copiilor rămași fără ocrotire părintească, să asigurăm o formă optimă de protecție pentru copiii aflați în situație de risc, să oferim sprijin familiilor social vulnerabile din municipiul Chișinău, să încurajăm visele copiilor cu nevoie speciale. Și vom face toate acestea împreună!

Aduc sincere mulțumiri angajaților DMPDC, autorităților publice centrale, autorităților publice locale, partenerilor care ne-au sprijinit inițiativele și au depus efort ca împreună să creăm o lume mai bună pentru copii.

Cheile mici deschid uși imense, cuvintele simple exprimă gânduri alese.

Vă doresc un An Nou fericit alături de cei dragi!

La mulți ani!!!

Cu respect,

Şef interimar al Direcţiei,

Rodica TEREHOVSCHI

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor