×

Pandemia COVID-19 ne afectează visele

Poate că v-ați luptat întotdeauna cu somnul. Sau, poate, din cauza pandemiei de coronavirus, ați început să vă confruntați cu insomnie ca urmare a schimbărilor din viața de zi cu zi. În aceste momente, nu este surprinzător să constatăm că multe persoane au avut o creștere a dificultăților de a dormi.

În această perioadă, somnul este mai important ca niciodată.

  • Somnul sănătos ne ajută să ne păstrăm imunitatea, care va fi esențială dacă suntem expuși la virus.
  • Somnul ne ajută, de asemenea, să ne concentrăm, să gândim clar și să rezolvăm probleme.
  • Ne ajută să ne menținem concentrarea și capacitatea de analiză atunci când emoțiile ne afectează.
  • Pentru cei cu boli cornice, cum ar fi diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile de inimă sau depresia, somnul sănătos ajută la o mai bună gestionare a acestor afecțiuni.

Cantitatea de somn potrivită pentru vârsta fiecăruia dintre noi este:

  1. Majoritatea adulților necesită 7-8 ore de somn pentru o sănătate optimă.
  2. Adolescenții ar trebui să beneficieze de 8 până la 10 ore de somn.
  3. Copiii de vârstă școlară au nevoie între 9 și 11 ore, iar cei mai mici dintre noi ar trebui să doarmă și mai mult.

Promovați somnul sănătos pentru copiii Dvs. Pentru cei cu copii care stau acasă și tranzitează învățarea la distanță, amintiți-vă că un somn sănătos îi ajută la menținerea atenției, memoriei și reglarea emoțională. Menținerea unui program de culcare zilnic este obligatoriu chiar și în această perioadă în care stăm acasă.

Încercați să vă gestionați grijile. Evitați să citiți actualizările de știri chiar înainte de culcare.
Pentru acele treziri de la miezul nopții, nu uitați că majoritatea problemelor pot aștepta până mâine. Dacă vă îngrijorează că veți uita ceva important, țineți un caiet lângă pat și scrieți-l. Apoi faceți tot posibilul să vă întoarceți la somn.

Stresul si anxietatea hrănesc coșmarurile

  1. Atunci când dormim mai puțin visele sunt mai intense și mai emoționale decât de obicei.
  2. Atât somnul prelungit, cât și lipsa somnului contribuie la apariția coșmarurilor

In timpul actualei pandemii au fost înregistrate două comportamente anormale in ceea ce priveste  durata somnului, existand persoane care fie dorm prea mult, fie prea putin. Ambele, însă, afectează calitatea somnului, favorizând apariția viselor intense si înspăimântătoare.

Persoanele care dorm mai mult decât în mod obișnuit pot visa mai mult decât de obicei. Ultima etapa a somnului estecorelată cu visele lungi și intense.

In ceea ce privește persoanele care suferă de insomnie, lucrurile sunt ceva mai complicate. Este adevărat că o persoană care doarme mai puțin, visează mai puțin, însă dacă somnul mai puțin se datorează trezirilor frecvente, fie din cauza zgomotului sau a anxietății, este foarte probabil ca acea persoană să se trezească din mai multe perioade de somn, ceea ce duce la mai multe amintiri de fragmente de vis.

Visele ne ajută să facem față mental evenimentelor din timpul zilei și ne ajută să reflectăm pur și simplu asupra grijilor și preocupărilor cotidiene, astfel încât să găsim soluții și să rezolvăm diferite probleme, să ne adaptăm anumitor schimbări și să învățăm din fiecare experiență.

In timpul somnului, zonele creierului responsabile de emoții, memorie, comportament și vedere sunt reactivate, spre deosebire de cele necesare gândirii logice, raționamentului și mișcării, care rămân în stare de repaus. Se crede că activitatea și conexiunile realizate în timpul visării sunt ghidate de activitățile din timpul zilei, de factorii la care visătorul este expus.

 

DISTRIBUIE