×

30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului

Astăzi, 20 noiembrie, este Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. În 1959 UNICEF a emis Declarația Drepturilor Copilului, în 1989 aceasta a devenit Convenția asupra Drepturilor Copilului. Mai mult de 180 de ţări ONU au adoptat, astfel, 20 noiembrie ca zi de sărbătoare.
Cele 42 de drepturi ale copilului, așa cum se regăsesc în Convenția privind Drepturile Copilului, sunt strâns legate unele de celelalte și au toate aceeași importanță.
Drepturile copilului conţinute în Convenţie trebuie să fie aplicate tuturor fără discriminare. Fiecare copil are dreptul la viaţă, la educaţie şi la o dezvoltare armonioasă, ș.a.
În Republica Moldova, Convenţia a fost ratificată la 12 decembrie 1990 şi acest document internațional este în vigoare pentru ţara noastră din 25 februarie 1993. Prin el, Republica Moldova s-a angajat să protejeze copiii, să le asigure o bună securitate socială şi condiţii pentru dezvoltare intelectuală şi fizică cât mai completă.
„Dată fiind lipsa sa de maturitate fizică și intelectuală, copilul are nevoie de protecție și îngrijire specială, inclusiv de o protecție juridică adecvată, atât înainte cât și după nașterea sa.”
Declarația Drepturilor Copilului.

DISTRIBUIE