Telefonul copilului
image_viewer
Sigur Online
Untitled-2
Internet sigur
internet-sigur.png
Servicii sociale
Untitled-1
Galerie video

galerie-video.png

Galerie foto

galerie-foto.jpg

Dezvoltarea profesională a specialiștilor din domeniul social stradal

În perioada 16-17 iulie 2019, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului în colaborare cu Asociația pentru Reabilitarea Copilului și Familiei AVE Copiii desfășoară un atelier de lucru destinat personalului care activează în cadrul Serviciului Asistență Stradală, precum și altor specialiști care sunt responsabili de protecția copilului aflat în conflict cu legea. În prima zi a atelierului, participanții au fost informați de doi experți internaționali, care fac parte din cadrul Asociației Obștești „Salvați Copii”, Filiala Iași, despre profilul copiilor străzii, caracteristicile specifice de identificare, nevoile/problemele copiilor străzii, dar și elementele introductive privind abuzul asupra copiilor străzii. Prin urmare, miercuri, 17 iulie, participanții împreună cu experții au mers în teren pentru a aplica în practică abordările teoretice studiate în cadrul atelierului, metodele de intervenție în stradă, ș. a.

Prima metodă și una din cele mai importante pentru a atrage copiii în situație de stradă în dialog este câștigarea încrederii. Experții explică acest element prin abordarea unei atitudini relaxante și de prietenie vizavi de copii. Specialiștii trebuie să intre în contact cu beneficiarii prin discuții calde, să se comporte natural, copiii nu trebuie să interpreteze discuția ca pe o amenințare sau să li se vorbească cu superioritate, altfel aceștia refuză să răspundă mesajelor autorităților și nu vor accepta să fie ajutați. La fel, experții consideră oportun ca în timpul desfășurării raziilor specialiștii să renunțe la costumele și ținutele clasice și să poarte ținute lejere. 

Menționăm, că în scopul diminuării numărului copiilor care cerșesc și vagabondează pe teritoriul municipiului Chișinău, DMPDC a creat în februarie anul curent Serviciul Asistență Stradală. Serviciul include asistenţa stradală – realizată prin activităţi de informare, sensibilizare, activităţi socio-educative; asistenţa socială, realizată în comun cu DMPDC şi organizaţiile/instituţiile cu activitate relevantă în domeniu (identificarea copiilor în situaţie de risc; evaluarea iniţială şi complexă; documentarea beneficiarilor; plasamentul de urgenţă şi planificat al beneficiarilor; şcolarizarea beneficiarilor; stabilirea statutului beneficiarilor; referirea cazurilor, ș. a.

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor