Doi copii cu malformaţii congenitale au plecat în Italia unde vor fi protezaţi

Un copil de doi ani şi altul de trei ani, abandonaţi la naştere din cauza unor malformaţii ale membrelor, au plecat astăzi în Italia pentru operaţiii de protezare. Micuţii, ajutaţi de asistenţii parentali şi de mai mulţi oameni cu suflet mare, vor avea astfel şansa unei vieţi normale.

Victor şi David s-au născut cu malformaţii congenitale. Unul dintre ei nu are o mână, iar altuia îi lipseşte talpa piciorului. Abandonaţi de părinţii naturali, ei sunt acum în grija unor asistenţi parentali care le-au oferit dragostea şi grija de care au nevoie.

Banii pentru operaţii au fost oferiţi de agenţi economici din Italia, iar cazarea şi alte cheltuieli necesare sunt plătite de mai mulţi oameni de afaceri din Moldova.

„Sperăm ca după procedurile acestea, să avem ambele mânuţe, să avem o familie nouă, o mămică nouă”, a declarat asistentul parental Vera Ioniţel.

„Suntem foarte bucuroşi pentru această ocazie, chiar mai mult decât ocazie, acest bilet câştigător, să mergem să ajutorăm aceşti copii, să aibă aceleaşi drepturi, aceeaşi copiilărie ca şi ceilalţi copii”, a menţionat asistentul parental Elena Vorobiova.

Deplasarea a fost posibilă datorită unei organizaţii neguvernamentale din Moldova, care a solicitat ajutorul medicilor italieni.

„Vor pleca în Italia, la un Centru de protezare din oraşul Budrio, unde vor fi protezaţi, un copil la mânuţă şi altul la picioruş. Acest centru va oferi această şansă în fiecare an, în dependenţă de dezvoltarea copiilor”, a spus coordonator servicii familiale CCF Moldova, Silvia Zaharia.

Astfel de operaţii nu pot fi realizate, deocamdată, în Republica Moldova. Costul unei proteze este de aproximativ 30 de mii de euro.

Sursa: www.publika.md

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor