Între bine și rău. De ce jocurile pe calculator pot fi mai dăunătoare decât cele tradiționale

73cd61920c5c65ae7e3e02d9e742074fDeşi jocurile pe calculator pot transforma procesul învăţării într-unul plăcut, atractiv şi interactiv, dacă sunt alese greşit pot provoca modificări mentale şi stimulează comportamentele agresive. Ele sunt foarte antrenante, iar copiii sunt recompensaţi pentru comportamentele agresive din cadrul lor. Copilul ajunge să nu se simtă vinovat atunci când loveşte sau provoacă suferinţă altei persoane.
O mare parte din timpul pe care copilul îl petrece la calculator îl acordă jocurilor video. Acestea sunt bune în măsura în care îl ajută să-şi dezvolte gândirea matematică, abilităţile, limbajul, cititul, imaginaţia. Însă trebuie analizate bine atât neajunsurile, cât şi beneficiile petrecerii timpului în faţa calculatorului sau jucând jocuri video, pentru că acestea au şi efecte negative.

La un an, copilul învață să modeleze piramide, la trei, deja se descurcă cu ușurință cu primele jocuri logice. La vârsta de trei ani, copiii învață să inventeze scenarii pentru jocuri: dea mama şi fiica, soţ-soţie – în general, transferă situații reale din viață in joc. La 5 ani, copiii interacţionează bine in jocuri cu alți copii, in grupuri mici, şi de la 7 ani îşi dezvoltă fanteziile, transformările – astfel maturizându-se.

Imaginația în timpul jocului este importantă pentru dezvoltare. Prin urmare, atunci când un copil se așează la calculator, acesta este limitat, deoarece mecanismul jocului – reprezintă un algoritm pregătit. Jocul redă imaginația autorilor – a adulților și, toata creativitatea copilului – rămâne lipsită de substanță. Prin urmare, copiii preferă jocurile electronice în detrimentul celor tradiționale, pentru că primele nu necesită efort, sunt mai ușoare și mai rapide.

Pasiunea pentru jocurile pe calculator poate descuraja de fapt, pasiunea pentru lectură. Cititul – înseamnă efort din greu, pentru a transforma cuvintele în imagini, pentru a manifesta empatie fata de eroi. În jocul pe calculator toate aceste etape pot fi ușor omise.

Un plus al jocului tradițional este implicarea în activitate a grupurilor de copii. Acest lucru înseamnă că copilul învață să coopereze, să stabilească reguli şi este responsabil de respectarea acestora. Un joc pe calculator, este de fapt, unul egoist.

În timpul jocului, copiii acumulează tensiunea musculara, fie că este vorba de jocurile tradiționale, fie la calculator. Și dacă în timpul jocului tradițional tensiunea este eliberată în urma unor acțiuni fizice (alergat, țipat), atunci în timpul jocului online acest lucru nu se întâmpla. Tensiunea musculară neeliberată implică reacții agresive. Dacă veți încerca să luați calculatorul de la copilul implicat într-un joc – veți primi in schimb agresiune. Acest fapt nu depinde de caracterul copilului şi nici de educație, corpul protestează – a acumulat energie din emoții.

Cu toate acestea, există dovezi că copiii pasionați de jocuri strategice pe calculator, mai ușor se adaptează în situații reale. Există sisteme informatice, care prin joc educă la copiii hiperactivi să-şi tină sub control starea/emoțiile. De asemenea, în timp ce se joacă, copiii învaţă algoritmi de rezolvare a problemelor. Aproape toate jocurile (chiar şi cele cu caracter violent) îi determină să găsească o cale, o strategie de a-şi îndeplini scopurile, îi învaţă astfel să planifice şi să facă faţă situaţiilor complicate. Ajută la formarea şi îmbunătăţirea deprinderilor deoarece sunt interactive şi copilul trebuie să exerseze mereu pentu a fi cel mai bun. Studiile arată că jocurile pot îmbunătăţi reprezentarea spaţială, atenţia şi ajută la dezvoltarea gândirii logice.

Când pasiunea pentru jocurile virtuale întrece o anumită limită, atunci daunele sunt incontestabile. Anume din aceste motive, părerile referitor la jocurile pe calculator pentru copii sunt diametral opuse. Unii condamna astfel de distracții, în timp ce alții, dimpotrivă, considera aceasta activitate foarte utila dezvoltării copiilor. Există diferite situații, părinții și copii diferiţi. Unora, astfel de jocuri le sunt de folos, alţii aleg să se joace tradiţional cu păpuşile sau maşinuţele.

În general, daca ne referim la jocuri pentru copii, atunci cele online au mai multe dezavantaje decât beneficii.

Sursa: www.siguronline.md

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor