Prezentarea studiului „Copiii în situații de stradă în Republica Moldova: practici și provocări”

Șeful interimar al Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, doamna Rodica Terehovschi, a participat la lansarea studiului „Copiii în situații de stradă în Republica Moldova: practici și provocări”.

Studiul a fost inițiat de Asociația Obștească Terre des hommes și a fost posibil cu suportul necondiționat al Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, care a fost de acord cu intervievarea copiilor din centrele de plasament și a facilitat contactul cu specialiștii care au participat la cercetare.

În cadrul discuției s-au implicat reprezentanți din partea Guvernului Republicii Moldova, Oficiul Avocatului Poporului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratului Național al Poliției, UNICEF Moldova, Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Studiul constituie o primă încercare de analiză științifică a copiilor în situații de stradă în Republica Moldova. În acest sens, obiectivele urmărite au fost, pe de o parte, realizarea unei analize calitative a fenomenului copiilor în situații de stradă din Republica Moldova pentru a cunoaște și a înțelege mai bine natura și evoluția fenomenului și pentru a identifica mecanismele de prevenire și mecanismele optime pentru protecția acestor copii, iar pe de altă parte, realizarea profilului copiilor în situații de stradă din Republica Moldova prin abordarea factorilor ce determină acest fenomen din perspectiva individuală, familială, socială (școala, comunitatea).

În urma rezultatelor obținute studiul face următoarele recomandări:

  • opinia copilului cu privire la plasament sau la reîntoarcerea în familie să fie luată în considerare de către reprezentanții serviciilor sociale;
  • constituirea  unui centru republican pentru copii în situații de stradă în Chișinău, unde copiii pot veni atunci când nu se simt în siguranță sau caută un adăpost, aici vor putea lua o masă caldă și vor beneficia de toate cele necesare;
  • dezvoltarea programelor adaptate copiilor și adolescenților pentru tratarea adicțiilor, infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite în rândul copiilor, ș. a.

Scrie un comentariu

Căutare în site
Ajută un copil!
Ajuta un copil
Arhiva articolelor